Cuina catalana patrimoni de la humanitat << Notícies

Acte de suport a la cuina catalana a Barcelona

 

La plaça Sant Jaume de Barcelona s’ha omplert el 19 de març per donar suport a la campanya de per fer de la cuina catalana patrimoni immaterial de la humanitat. Han participat en la presentació membres de les escoles de restauració, dels gremis, de restaurants i de les associacions professionals relacionades amb la gastronomia, que s’han aplegat a la plaça vestits de cuiners per donar suport a la candidatura de reconeixement, de la qual s’ha presentat el seu logotip. Una actuació de castellers ha servit per mostrar, per part de l’anxaneta, una banderola amb el logotip de la candidatura.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí han assistit a l’acte en representació del govern català.

Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC), una associació privada sense ànim de lucre que agrupa  professionals de la restauració, amb interessos, necessitats i preocupacions comuns, per a la defensa de la cultura gastronòmica catalana.

Des de la FICC s’està treballant des de fa temps per assolir el reconeixement, per part de la Unesco, de la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat. Aquesta campanya, que es va presentar al Palau de la Generalitat el passat mes de febrer, és un projecte de país que vol sumar i incorporar totes les iniciatives que es duen a terme a tot el territori català, perquè la població catalana prengui consciència del patrimoni gastronòmic viu i ric que ha portat a la cuina català al primer lloc del món. Aquesta línia de treball és l’esperit que marcarà el III Congrés Català de la Cuina.

En la presentació de la campanya, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va comprometre a donar suport, des d’un punt de vista institucional, al projecte  que lidera la FICC i va manifestar que s’intentarà “que el segle XXI sigui el segle d’or de la nostra cultura gastronòmica”.

Per la seva banda, el conseller Mascarell ha recordat que, com va dir l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, “allò que és identitat d’un poble es tradueix en la cuina”. En aquest sentit, ha apuntat que “la voluntat d’innovació, de creativitat, el rigor i l’emprenedoria sintetitzen com cap altra cosa la voluntat d’un poble”.

El conseller Pelegrí ha afirmat, entre altres coses, que l’èxit internacional de la cuina catalana no s’hauria produït sense l’existència d’un sector agrari que produeix aliments sans, bons i de qualitat, per la qual cosa ha volgut fer un reconeixement públic als professionals de l’agricultura.