Cuina de les Carboneres << Notícies

Cuina de remença a la Vall de Llémena

 

Els restaurants de la Cuina de les Carboneres engeguen unes noves jornades gastronòmiques basades en receptes de la cuina de remença, originària dels pagesos de la Catalunya feudal i basada en plats típics d'una època en la qual encara no s'havien importat productes d'Amèrica com la patata, el tomàquet o el pebrot.

S'ofereixen menús a 18 euros i es podran degustar plats com la coca de remença amb verdura, formatge de cabra, olives i herbes aromàtiques; el civet de seglar macerat amb vi i herbes de la Vall de Llémena; les guatlles amb escabetx; el sofregit de conill al brou perfumat; les mongetes del ganxet fregides amb cansalada, o poma de Girona farcida de carn de perol i reducció de vi especiat. A més de cuinar amb productes de la terra, i fruit de la voluntat de la Cuina de les Carboneres de promoure la gastronomia autòctona, tots els menús de cuina de remença se serviran amb aigua Sant Aniol, de Sant Aniol de Finestres, i maridaran amb vi de Peralada.

Les jornades han començat el dissabte 26 de maig, coincidint amb la III Festa Remença que se celebra a Granollers de Rocacorba per celebrar el triomf dels avantpassats remences i el que va suposar la seva revolta per a la llibertat de la pagesia catalana i que va representar l'inici del final del feudalisme. Els restaurants oferiran els seus menús ininterrompudament durant tot un mes, fins al 24 de juny.

Amb la celebració d'aquestes jornades, els restaurants de la Vall de Llémena tanquen un cicle d'un any de promoció conjunta de la gastronomia de la zona amb un balanç molt positiu. Durant els darrers dotze mesos, a més de les jornades gastronòmiques que s'organitzen periòdicament sota l'aixopluc de la nova marca, els restaurants de La Cuina de les Carboneres han participat en altres iniciatives com 'Les nits d'estiu de Sant Gregori', 'La fira de la xocolata de Sant Gregori' o el 'Girona10'. La voluntat dels restauradors per al nou curs és consolidar la marca de la Cuina de les Carboneres com un referent de la Vall de Llémena i del turisme gastronòmic gironí, sent presents, cada vegada més, en iniciatives de promoció com aquestes.

La Cuina de les Carboneres

Els restaurants Can Joan d'Adri, El Celler de l'Adroher i La Sala de Canet (Canet d'Adri); El Racó d'en Pep, Ocells Perduts i Rostisseria El Paratge (Sant Gregori); Can Xifrà (Cartellà), i Can Perot (Granollers de Rocacorba) es van associar el maig del 2011 amb l'objectiu de promoure la gastronomia de la Vall de Llémena. Sota la marca de la Cuina de les Carboneres volen reactivar el turisme gastronòmic a la zona mitjançant diferents jornades gastronòmiques al llarg de l'any. El nom de la Cuina de les Carboneres vol ser, alhora, un petit homenatge a l'ofici dels antics carboners que el segle passat feinejaven a la Vall de Llémena.