Palamós Gastronòmic << Notícies

Els pastissers de Palamós creen un pastís propi per la 2ª edició del Palamós Gastronòmic

 

Palamós acull durant tot el mes d’octubre la 2ª edició de Palamós Gastronòmic que aquest any presenta la creació del “pastís dels Agustins”, producte original que s’oferirà a les pastisseries locals. També com a novetat, hi haurà visites guiades de senderisme i gastronomia. Les jornades inclouen show cookings, jornades tècniques, tallers de cuina, tasts de vins, concurs de tapes i menús gastronòmics als restaurants. 

L’Ajuntament de Palamós organitza, de l’1 al 31 d’octubre, les segones jornades “Palamós Gastronòmic” amb l’objectiu de donar a conèixer la gastronomia de la vila des de tots els seus àmbits. La segona edició de les jornades “Palamós Gastronòmic” presenten com a novetat dues propostes ben diferents, que permeten conèixer una part de la gastronomia local de manera lúdica. Per un costat les “Visites guiades de senderisme i gastronomia” i, per l’altra la creació de l’original “pastís dels Agustins”.

Els pastissers del municipi han creat especialment el “pastís dels Agustins” per aquesta edició. És elaborat a base d’ametlles, sucre, mantega, ou i farina, uns ingredients bàsics que recorden l’austeritat de la vida monàstica i el plaer de la senzillesa de les coses fetes amb paciència i dedicació. Aquest dolç artesà homenatja els frares Agustins que es van establir a Palamós el segle XVI. 

En el cas de les rutes guiades i tast es proposen per als dissabtes tres itineraris mitjançant els quals degustar diverses propostes culinàries, al mateix temps que es coneixen de primera mà aspectes històrics, mediambientals, paisatgístics i patrimonials de la vila. El primer dels recorreguts, amb sortida i arribada a La Fosca, visitarà les “Platges de llevant” passant per indrets litorals com el castell de Sant Esteve, la pineda d’en Gori, S’Alguer o la platja de Castell; visitant el poblat Ibèric, la barraca d’en Dalí o cala Estreta. Els participants finalitzaran el recorregut a La Fosca amb un tast de productes tradicionals. 

El segon itinerari permetrà visitar l’àmbit de la vall de Bell-lloc, a les Gavarres. Aquest recorregut passarà per llocs com la resclosa de Mas Antoniet, el castell de Vila-romà, el dolmen de Montagut o el santuari de Bell-lloc, finalitzant el recorregut amb un tast al celler de Bell-lloc.

La darrera de les rutes que s’inclouen té com a protagonista el nucli urbà de la vila i principalment el barri vell, on poder fer un recorregut per la seva història i el seu patrimoni. Els orígens de Palamós, el port, la pesca, el comerç, la vida i les festes del municipi seran protagonistes d’aquest itinerari urbà on cada temàtica anirà acompanyada del seu tast relacionat, amb el vi, els salaons, la botifarra dolça, els panellets i les coques, el vermut o la canya, entre altres.

Menú especial i tallers amb els xefs palamosins

Durant tot el mes d’octubre en un total de 15 restaurants de la vila també es podrà gaudir del menú especial “Palamós Gastronòmic” amb les millors propostes culinàries maridades amb la cervesa Estrella Damm Inedit. 

Amb el nom de “Avui cuinem amb…” les jornades també oferiran tots els dissabtes diversos tallers de cuina oberts a tots els públics impartits pels xefs dels restaurants de Palamós. Els cuiners de Palamós revelaran alguns secrets dels millors plats dels seus restaurants. Els tallers tindran lloc a l’Espai del Peix donant l’oportunitat per conèixer de prop la cuina de Palamós de la mà dels seus màxims representants.

Concurs de Tapes i Pinxos

El vessant més lúdic de les jornades se centrarà en el Concurs de Tapes i Pinxos “Tapa Estrella”. En aquest cas cada taverna participant (14 en total) proposarà un pinxo i/o tapa original (de creació pròpia) que participarà en el concurs. Aquesta proposta es podrà tastar a cada taverna i el visitant podrà puntuar-la a la plana web del Palamós Gastronòmic. 

La participació al concurs tindrà premi per als clients que votin la millor tapa o el millor pinxo, que entraran en un sorteig de tres sopars que es realitzaran a la taverna creadora del pinxo o tapa que hagi guanyat. 

Jornada tècnica i tallers

El programa també inclourà l’organització d’una jornada tècnica a l’Espai del Peix dirigida a públic professional amb l’objectiu d’aconseguir un intercanvi d’experiències, amb cuiners de renom, productors i experts.

El programa del “Palamós Gastronòmic” també comptarà amb una visita guiada als cellers de la zona, on es donaran a conèixer les singularitats del vi de la D.O Empordà, complementat amb un taller de tast de vi i degustació de productes de la terra. En l’apartat dels tallers també cal destacar el “Taller de maridatge del Peix”, o bé el “show cooking de cuina marinera amb Damm Inèdit” on cada divendres i dissabtes d’octubre a l’Espai del Peix s’explicaran la varietat d’espècies i les maneres de cuinar-les acompanyades de cervesa Damm.