Tortell de Reis << Notícies

Els pastissers gironins preveuen vendre uns 125.000 tortells de Reis

 

El Gremi de Pastissers de la Província de Girona espera vendre uns 125.000 tortells de Reis, la mateixa xifra que l’any passat. El president del Gremi de Pastissers de Girona, Josep Costa i Giralt, ha explicat que esperen vendre el mateix número de tortells durant la festivitat dels Reis, que a més aquest any cau en diumenge, tot i el context econòmic actual. Costa ha manifestat que “és un dia per a la mainada, la il·lusió i el fi de les festes” de manera que esperen que tothom tingui un tortell a taula.

Els preus s’han mantingut en relació a l’any passat, si bé s’han diversificat les diferents mides per poder adaptar-se a les butxaques dels consumidors. Es podran trobar tortells des de 15 euros, els més petits, fins a 60 euros, els més grans; amb 4 o 5 mides intermèdies.

El tortell tradicional és el farcit de massapà, el més habitual i encara el més consumit a Girona capital, per exemple, però cada vegada s’estilen més les variants de brioix farcit de nata, trufa o crema, cada vegada més consumides “perquè la gent busca gustos més fins i suaus que el massapà”, ha explicat Costa. Fins i tot se’n poden trobar de llimona o de xocolata. Tots, això sí, amb la figureta del rei o altres variants i la fava amagades, i la corona per l’afortunat que trobi la figureta.

L’objectiu, segons Costa, és que hi hagi una bona i variada oferta perquè el consumidor pugui triar. El president del Gremi ha explicat també que són conscients que la crisi existeix però que esperen que amb la varietat de mides i gustos, tothom pugui gaudir d’aquest dolç típic.

El que ha remarcat especialment Costa és el desig que els consumidors triïn les pastisseries o fleques per anar a comprar els tortells, ja que és l’única manera d’assegurar-ne la qualitat, segons el president. Costa ha detallat que durant aquests dies hi ha molts establiments que venen el típic postres del dia de Reis però que la majoria són fets amb antelació, “i encara que estiguin molt ben embolicats, l’única manera de conservar-los és amb gran quantitat de conservants”. Mentre que a les pastisseries són fets del dia anterior i “sense conservants de cap mena”, ha assegurat Costa.

La previsió és la mateixa que durant tot l’any i, segons Costa, esperen repetir les vendes de l’any anterior, tot i el moment de crisi, perquè “els pobles no poden perdre la tradició, de manera que esperem que tothom tingui el tortell de reis damunt la taula per ben dinat”. “És el dia de la il•lusió per a la mainada, un dia dolç per a la família que, a més, marca el fi de les festes, o sigui que és per celebrar”, ha afegit Costa.

Orígens i característiques del tortell de Reis

El tortell de Reis commemora la festivitat catòlica dels Tres Reis d'Orient, tot i que es tractaria d’una tradició amb arrels paganes donat que a l'imperi Romà es celebrava com a festes d'hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de figues, dàtils i mel. Pel que fa a les sorpreses dins el tortell, els romans utilitzaven les faves per votar el rei de les festes d'hivern en honor del déu Saturn.

El més tradicional és el de massapà amb fruita confitada per sobre, per bé que avui dia se’n fan moltes varietats. Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros rep la corona que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.