Gastromusical 14 << Notícies

Finalitza la 8ª edició del Gastromusical coincidint amb el 20è aniversari del Molí de l'Escala

 

La cuina de Víctor Quintillà i la música de Jazz Machín van tancar anit la 8a edició del festival Gastromusical, que organitza el restaurant Molí de l’Escala i que ha coincidit amb el 20è aniversari del restaurant. La 8a edició ha presentat una proposta renovada i un nou format per arribar a nous públics. Les activitats s’han concentrat en sis dies consecutius, del dimecres 30 de juliol al dilluns 4 d’agost, amb artistes com Adrià Puntí, Coque Malla, Joan Colomo i el grup Jazz Machín, acompanyant la cuina dels xefs Jordi Herrera (Manairó de Barcelona), Jordi Jacas, (Molí de l’Escala), Jean Luc Figueras (restaurant de l’Hotel Mercer de Barcelona) i Víctor Quintillà (Lluerna de Santa Coloma de Gramenet).

La nit d’ahir va ser també la darrera oportunitat per a veure l’exposició ‘...I per postres? Hiperpostres’ de la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art de Banyoles. En la mostra, s’explica l’intercanvi creatiu entre el pintor Xavier Escribà i el cuiner Pere Arpa, del restaurant Ca l’Arpa de Banyoles, premiat amb una estrella Michelin. En aquesta exposició es posen en contacte el món de l’art i el menjar, una fórmula explorada en altres ocasions però que continua establint nous i sorprenents vincles. 

20 anys del Molí de l’Escala 

Els 20 anys d’història del Molí de l’Escala van centrar la segona nit del festival Gastromusical, que organitza el mateix restaurant. El cuiner i propietari del Molí de l’Escala Jordi Jacas va oferir una revisió gastronòmica per aquest 20 anys, acompanyat de la música de Joan Colomo que, revisant la radiofórmula, va reversionar alguns dels clàssics d’aquestes dues darreres dècades. 

A l’inici de la nit, Jordi Jacas ja va avisar que seria una “una nit especial” i ho va ser. A l’escenari del Gastromusical, el cuiner es va fer acompanyar del seu pare, Jordi Jacas, i de la seva neboda Maria per anar desgranant un a un els plats que es van oferir en el sopar. Els tres van recordar com, en els seus inicis l’any 1994, el Molí de l’Escala oferia plats tradicionals com els cargols rostits amb cansalada i all i oli, el pastís de porros, el rap amb gambes i el suquet de peix. I van explicar com la cuina ha anat evolucionant fins a plats més actuals com les escopinyes amb Gin Fizz i l’arròs de Pals socarrat, que va ser reconegut el 2008 com a un dels deu millors plats d’aquell any a l’Estat. 

Una selecció de 20 plats representatius d’aquests 20 anys que els assistents van poder assaborir a l’exterior del restaurant. Després de la gastronomia, i com ja havia avançat a l’inici de la nit acompanyant els Jacas a l’escenari, Joan Colomo, amb Guillermo Caballero, al teclat, i Xavi Garcia, a la bateria, va fer la seva particular reinvenció de la radiofórmula i van reversionar temes de Green Day, Mecano, Beyoncé, Kyle Minogue o Cher. 

Gastrocinema

En aquesta edició El Molí de l’Escala va desplegar la pantalla per a projectar la pel•lícula Quadrophenia, una de les millors pel•lícules britàniques de tots els temps i basada en l’òpera-rock del mateix nom de la banda anglesa The Who. A banda de seguir la projecció, qui va voler també va poder sumar al cinema la gastronomia amb una proposta culinària basades en el cinema i la cultura britànica, principalment el clàssic fish & chips.

Un festival solidari

El festival, com ja va fer l’any passat amb Càritas, destina els diners que es recaptin en el sorteig de regals que es fa al final de cada vetllada per una causa solidària. L’associació beneficiada en aquesta ocasió és la Fundació Banc dels Aliments de Girona, que té com a finalitat lluitar contra la fam i el malbaratament dels excedents alimentaris, fent-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn. Per a aconseguir més donacions, aquest any l’empresa Codiwise s’ha afegit al Gastromusical. En el sopar, els comensals han trobat a les seves taules uns codis QR que podran escanejar amb l’aplicació de Codiwise i faran una donació al Banc dels Aliments de Girona. Escanejant els codis, optaran a un premi i aconseguiran 1€ de participació en la Loteria de Nadal, gentilesa de l’administració número 1 de l’Escala, l’Anxova Milionària.