Cuina del Cim i Tomba << Notícies

La 10ª edició de la Cuina del Cim i Tomba porta els comensals del mar al museu

 

La 10ª edició de la Cuina del Cim i Tomba que se celebrarà a Tossa de Mar durant tot el mes de setembre regalarà als participants entrades per visitar el Museu Municipal de la localitat, el primer museu d’art contemporani que es va obrir a l’Estat espanyol. Els restaurants de la vila que hi participen són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres.

L’origen del cim i tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa.  Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. En un cistell també hi carregaven patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.) i el pujaven a bord. Quan arribava l’hora de dinar, dins l’olla hi posaven la ceba i les patates a rodanxes, el pebrot i la tomata trinxats i uns grans d’alls. Llavors hi afegien el peix de la pescada, que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc...), hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, que posaven per sobre del peix quan aquest ja era cuit, deixant-ho bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar.

Es tractava d’un plat de peix i vegetals molt primari, però molt bo. Els peixos que s’utilitzen a l’actualitat per preparar el cim i tomba són el rap, el rèmol o turbot, el bacallà, i la bastina (rajada o escrita).

Els restaurants que participen a la campanya 2013 són Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, Cuina de l’Àvia, El Portal, l’Àncora, Madrugada, Marítim, Minerva, Sa Proa, Santa Marta, Taverna de l’Abat, Túrsia, Victòria i Víctor.

A totes les persones que consumeixin el menú de La Cuina del Cim i Tomba durant aquest setembre, se’ls lliurarà una entrada gratuïta per visitar el Museu Municipal de Tossa,  el primer museu d’art contemporani que es va obrir al públic a l’Estat espanyol, en el qual s’exposa, entre d’altres, la coneguda obra de Marc Chagall, "El violinista celest" .