31ª Festa de la Ratafia a Santa Coloma de Farners << Notícies

La 31ª Festa de la Ratafia manté el Ratafiarium com a espai i l’estrena com a marca

 

Els pròxims 8, 9, 10 i 11 de novembre tindrà lloc la 31ª Festa de la Ratafia a Santa Coloma de Farners. Superades les tres dècades, la Festa continua en aquesta edició amb propostes com el mític concurs de ratafia, activitats a l’espai Ratafiàrium -iniciat l’any passat- jocs per a la mainada i, com a novetats, hi haurà també una cursa de muntanya, un concurs de fotografies Instagram, la Nit del Comerç i la presentació del producte propi “L’Esperit de la Ratafia”, sota la marca Ratafiarium. La cultura convidada d’aquesta edició és l’Occitana.

Les propostes comencen ja des del dimarts 6 amb tallers de ratafia a l’Escola d’Adults i la xerrada “Occitània: la tragèdia càtara”, a càrrec de Llorenç Ginestà. Però el tret de sortida tindrà lloc dijous 8 amb la trabucada d’inici de festa i la Ruta de la Ratafia. Seguidament hi haurà el pregó, aquest any a càrrec de Roger Vilà, cap del Centre de Normalització Lingüística la Selva. Aquest any amb presència important de la música, que inclou el mateix 8 l’actuació de Pulpopop, a partir de les 22h a la Vela de la Ratafia. Dissabte actuaran The Qüits, Kitsch i Loca Histeria; diumenge Marc Parrot a l’auditori i el diumenge següent 18 de novembre, teatre amb en Joan Pera.

El divendres 9 tindrà lloc el sopar popular durant el qual el jurat expert, format aquest any per en Josep Roca (El Celler de Can Roca), Xavier Codina (Russet), Àngel Portet (Ratafia Raiers), Frédéric Galtier (responsable d’Espanya del Concours Mondial de Bruxelles) i Joan Pujades (Mas la Caçadora), triaran les ratafies guanyadores. Els premis es lliuraran el diumenge a partir de les 12.30 al Ratafiarium.

Durant tot el cap de setmana hi haurà fira de productes artesanals i a la Vela de la Ratafia s’hi podran trobar ratafies de tot Catalunya i diferents productes de pastisseria amb ratafia. Al Ratafiarium hi haurà instal·lada una taverna occitana i a partir de les 12 de dissabte hi haurà concert-ratafia-vermut a càrrec de Nuzz. Altres activitats que hi podreu trobar seran mostres de destil·lació d’aiguardent per part de gent del Priorat; tallers com ara elaboració de pasta fresca ecològica amb ratafia; o, davant la pastisseria Trias, demostració d’elaboració de neules artesanes. A banda, podeu gaudir de menús especials en alguns dels restaurants de la població.

Com a novetats d’aquesta edició, el diumenge 11 podeu participar a la I Cursa de Muntanya de la Ratafia (amb una cursa de 25 km i una altra de 10); o pels menys esportistes, el I Concurs de fotografia Instagram. Per fomentar el comerç local, a banda del concurs d’aparadors, aquest any trobareu les botigues obertes fins les 23 h de dissabte a la Nit de Comerç.

L’Esperit de la Ratafia

En el marc de la Festa, es presentarà el primer producte de la marca Ratafiarium: "L’Esperit de Ratafia". Es tracta d’un aiguardent de 40º, d’elaboració artesanal, com a resultat de diferents processos de maceració i destil·lat d´aiguardent sec amb diferents tipus d’herbes aromàtiques, espècies, escorces i flors que recorda l’aroma de la ratafia tradicional. S’aconsella prendre’l molt fred i després dels àpats i es presenta en format de 20 cl.

La marca Ratafiarium neix de la mà de l’empresa Catalana Coffee-Center, experta en la producció i comercialització de licors tradicionals amb productes autòctons, i amb la col·laboració especial de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners perquè el consumidor tingui el plaer de gaudir d’un producte diferent, però sense deixar el caràcter artesanal i tradicional.
 
Podeu obtenir més informació de la Festa a la web www.ratafia.cat