Verema 2012 << Notícies

La verema 2012 arranca amb previsió de bona qualitat però amb reducció de la producció

 

La verema del 2012 arranca amb previsió de molt bona qualitat però amb certa reducció de la producció, segons informa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM). El volum total de lliurament de raïm als cellers se xifra en més de 15 milions de quilos però s’apunta a una reducció al voltant del 10% de producció ja que, per la sequera de juliol i agost, s'ha avançat la verema.

La verema ha començat en diverses zones geogràfiques de tot Catalunya. Els primers raïms es van veremar el passat 7 d’agost, a les zones del Penedès i Cava i de Costers del Segre, afegint-se progressivament les zones de l’Empordà, Tarragona, Alella i la Conca de Barberà, amb un volum total d’entrega de raïm als cellers superior als 15 milions de quilograms.
 
Les condicions meteorològiques de la campanya vitícola podrien comportar una verema de molt bona qualitat, donada l’evolució al llarg de tota la producció del raïm, en què han existit pluges abundoses durant el període de creixement vegetatiu de la planta i condicions adequades de maduració del raïm, tot i que la sequera dels mesos de juliol i agost està provocant un avançament de la verema i fa preveure una menor producció, que alguns estimen en un 10% en conjunt, tot i que en algunes varietats i en els indrets de més sequera, aquesta disminució de la producció pot ser més alta.
 
Les previsions poden veure’s afectades si l’excessiva temperatura es manté durant un llarg període o les condicions climàtiques canviessin de forma brusca les pròximes setmanes. Per a aquelles varietats més tardanes, la meteorologia de les pròximes tres setmanes és clau, i pot modificar molt sensiblement, a l’alça o a la baixa, les previsions actuals.
 
Com en les darreres campanyes, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), conjuntament amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), del DAAM, i amb la participació de les Denominacions d’Origen i del sector, ha posat en marxa la targeta vitícola com un instrument clau per al control del potencial vitícola i per a assegurar la traçabilitat de les produccions. La targeta s’ha implementat per un total d’11.280 viticultors i un total de 640 cellers, que estan entrant on-line les seves pesades al Registre Vitivinícola de Catalunya. Fruit de les dades ja entrades es pot dir que la verema s’ha iniciat amb les varietats primerenques Chardonnay amb més de 10 milions de quilograms entrats als cellers, Pinot noir, amb més de 2,5 milions de quilos, i en menor mesura el Sauvignon blac, Guwurztrainer, Macabeu, Xarel·lo, Viognier, Gatnatxa blanca i Ull de llebre.
 
Així doncs, segons el DAAM, estem davant d'una campanya en què les dades de recol·lecció s’han avançat i s’està obtenint un producte de bona qualitat, amb molt bona qualitat sanitària, i amb una certa reducció de la producció, que es pot situar al voltant d’uns 400 milions de quilos.