DOP Oli Catalanes << Notícies

Lluís Foix, Nandu Jubany, Mª José Motilva i Mª Paz Romero Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli

 

El periodista Lluís Foix, el cuiner Nandu Jubany i les doctores Mª Jose Motilva i Mª Paz Romero han rebut els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. Aquest divendres 22 de juny les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià i Oli de l’Empordà– han lliurat per segon any aquests premis.

Enguany el Premi Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli, en la categoria de professional, investigador o dirigent, ha correspost al periodista Lluís Foix per la seva tasca de difusió pública que ha contribuït a difondre l'oli verge extra i la defensa dels productes locals, demostrada al llarg de la seva destacada trajectòria com a comunicador.

En quant el Premi Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli, en la categoria d'entitat, institució o grup en la vessant de la investigació, s'ha lliurat a les doctores Mª José Motilva Casado i Mª Paz Romero per l’àmplia tasca desenvolupada pel Grup d’Antioxidants de la Universitat de Lleida en la investigació dels efectes beneficiosos del consum de l’oli d’oliva verge extra.

Pel que fa al Premi Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli, en la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom, ha estat concedit al cuiner Nandu Jubany per haver contribuït a difondre l'oli verge extra amb Denominació d'Origen Protegida i la defensa dels productes locals, demostrada al llarg de la seva trajectòria com a cuiner.

El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc denominacions d’origen protegides catalanes d’oli, que són Jaume Roé, president de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià; Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà; Joan Segura, president de la DOP Les Garrigues; Francisco Prats, president de la DOP Siurana; Ramon Llop, president de la DOP Oli Terra Alta.

L'acte de lliurament

Després que l'any passat es celebrés a Barcelona, en aquesta ocasió l'acte ha tingut lloc a La Llotja – Palau de Congressos de Lleida, on Joana Ortega, presidenta en funcions del Govern de la Generalitat de Catalunya i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, ha presidit la cerimònia.

L’objectiu dels premis és reconèixer els professionals, les persones, els gastrònoms i les institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen Protegida. Els premis van néixer l'any passat amb l'objectiu de promocionar els olis verge extra amb aquest distintiu de qualitat de Catalunya i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum.

També es persegueix difondre la riquesa de les seves característiques organolèptiques, aromàtiques i gustatives, i els beneficis que ens aporten a la salut, així com reforçar els valors de la gastronomia catalana mitjançant els productes tradicionals amb distintiu de qualitat. Un fet remarcable d’aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l’esforç dels milers agricultors i de les cooperatives i molins elaboradors inscrits als Registres d’aquestes Denominacions d’Origen.

L'acte és un reconeixement a tot el sector dedicat a la producció, elaboració i distribució de l'oli extra verge, majoritàriament basat en el model cooperatiu, i també una trobada del sector agroalimentari català.