Millor Cuiner Jove << Notícies

Marc Gascons millor Cuiner Jove de Catalunya

 

El cuiner Marc Gascons, cap de cuina del restaurant els Tinars de Llagostera, ha rebut aquest dimarts 8 de maig al vespre el premi al millor Cuiner Jove dels premis Nacional de Gastronomia. Es tracta d’uns guardons anuals que des de l’any passat tenen el caràcter de Premis Nacionals, que distingeixen cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions.

Marc Gascons va rebre el premi a cuiner jove de l’any “per ser representant d’una saga generacional de restauradors, amb capacitat demostrada, fent una cuina tradicional, amb màxim respecte al producte i a la qualitat de la matèria primera i preservant la catalanitat de molts plats, especialment de la cuina empordanesa”, segons destacava l’acta del jurat que es va fer públic a finals de l’any passat, quan es va anunciar la concessió dels guardons. En l’acta, el jurat destacava també que el treball de Gascons testimonia “com altres restaurants exemplars del nostre país, la continuïtat generacional de la restauració tradicional catalana”.

El premi al millor Restaurant de l’any ha estat per Àbac; mentre que el guardó al millor professional ha estat per Pau Arenós. La distinció al millor Esdeveniment gastronòmic ha estat per Restaurants contra la fam, i el premi especial de l’Acadèmia ha estat per la Fundació Alícia.

Es tracta d’uns guardons anuals que des de l’any passat tenen el caràcter de Premis Nacionals, que distingeixen cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana, que han destacat per la seva tasca i aportació a la cuina.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila,  del director general de l’Incavi, Jordi Bort; i el president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia, Joan Ras, han presidit aquest 8 de maig al vespre, al Palau de la Generalitat, l’acte de lliurament dels premis que entrega l'acadèmia.


Jove cuiner

Marc Gascons, integrant del col·lectiu Joves Cuiners, pertany a una nissaga de cuiners i professionals de la restauració, amb gairebé un segle d’història a Sant Feliu de Guíxols. Actualment, el jove cuiner dirigeix, juntament amb la seva germana Elena, el restaurant familiar Els Tinars situat a Llagostera, on s’ofereix cuina tradicional catalana actualitzada, tenint en compte com a base principal el producte de la zona i de la temporada. El restaurant compta, des de 2008, amb una estrella Michelin.

Professionalment, el jove cuiner s’ha format a l’Escola d’Hostaleria de Girona i ha treballat a restaurants com el Can Gaig, de Carles Gaig, a Barcelona; a l’Esguard de Sant Andreu de Llavaneres, de Miguel Sánchez Romera; al Sant Pau, de Sant Pol de Mar, amb Carme Ruscalleda; a Le Gran Ryeu d’Alain Boshman, a Bèlgica i amb Martin Berasategui, a Lasarte.

A més, ha treballat puntualment al costat de cuiners de primer nivell mundial. El 1998 ajuda l’equip de Ferran Adrià i Juan Mari Arzak en el banquet de Freixenet. A finals del 2001 dóna suport a Joan Roca a les festes d’Intxaurrondo i l’any següent, juntament amb el Restaurant Hispania, serveix el banquet dels premis Sent Soví, a les bodegues Freixenet.

Marc Gascons ha guanyat el segon premi de l’Escola d’Hostaleria de Girona l’any 1997 i és finalista del Premi al Millor Cuiner Jove, atorgat el juny del 2006 per l’Acadèmia Catalana de la Gastronomia. El 2008 va rebre el premi al Millor Cuiner dins els tercers Premis Gastronomia Tecnotast Girona 2008. I aquest 2011 ha estat guardonat amb el premi al cuiner més jove amb una estrella Michelin a la XV Nit de Periodisme de Turisme i Economia, que lliura l’Associació Catalana de Periodistes i Escriptors de Turisme i Economia.