DO Empordà << Notícies

Nou rècord de vendes de la DO Empordà el 2012

 

Els cellers de la DO han venut 4,8 milions d'ampolles al llarg del 2012, una xifra que representa un increment del 13% respecte el 2011 que ja va ser un any excepcional, amb 4'1 milions d'unitats. L'augment de vendes es produeix en el context actual de crisi econòmica i de descens generalitzat del consum del vi que, per exemple, a Espanya va ser l'any passat del 5%, segons dades del Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV). 

Si l'any 2011 la DO Empordà va superar per primer cop els 4 milions d'ampolles venudes, durant l'any 2012 s'ha confirmat la tendència a l'alça en la comercialització de vins de la denominació empordanesa. Els cellers de la DO van vendre l'any passat  4.805.751 ampolles, un 13% més respecte a les 4.166.559 unitats del 2011. Les exportacions augmenten també un 13%, amb Estats Units, Alemanya, Noruega, Suïssa i Canadà com a principals importadors.

L'augment de les exportacions dels vins empordanesos es va situar també en un 13%, superant les 750.000 unitats venudes. Els principals importadors del vins empordanesos són ara mateix els Estats Units, amb més de 150.000 ampolles; Alemanya, amb 117.000; Noruega, amb 83.000; Suïssa, amb 56.000, i Canadà, amb 42.000.

El mercat gironí continua sent el principal consumidor dels vins empordanesos amb més d'un 40% del total. Les exportacions representen el 20% de les vendes, mentre que el 40% restant es comercialitza principalment a Catalunya i, en menor mesura, a la resta de l'Estat Espanyol.

Increment de vendes en totes les varietats

Per tipus de vi, el negre continua sent la varietat més venuda i la que ha experimentat un major creixement, passant dels 2,3 milions d'unitats del 2011 a les més de 2,7 miions de l'any passat, amb un augment del 17%. El vi blanc ha passat de les 1,2 milions d'unitats del 2001 a gairebé 1,5 milions, amb un increment del 16%. Pel que fa al vi rosat, les vendes han crescut un 12%, amb més de 700.000 ampolles venudes.

Reconeixement a la qualitat i més cellers

Un dels factors que més ha contribuït a l’augment de vendes és la decidida aposta dels cellers empordanesos per millorar la qualitat dels seus productes. Al llarg de l'any passat, els vins de la DO Empordà van continuar rebent reconeixements, guardons i premis nacionals i internacionals. Prova d'això, per exemple, són la quarantena de vins de la denominació que han rebut la nota 'excel•lent' a la Guia Peñín 2013, un 22% més respecte el 2012.

L'any passat, dos nous cellers es van incorporar a la DO Empordà que en té registrats una cinquantena. La superfície de vinya inscita és de 1.776 hectàrees.