Pa del Tricentenari << Notícies

Pa com el del 1714 per commemorar el Tricentenari

 

Els forners de Catalunya han presentat el Pa del Tricentenari, una iniciativa que neix de la col·laboració amb el Tricentenari, el Departament i la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, que consisteix en la creació d’un pa còpia fidedigna del pa que es consumia l’any 1714. 

Des de l’Escola del Gremi de Forners de Barcelona, amb el seu director, Toni Valls, al capdavant, s’ha efectuat un treball de recerca dels cereals i dels processos d’elaboració que s’utilitzaven fa tres segles, fruit del qual es crea el Pa de Tricentenari. Es tracta d’un pa petit i rodó, fet amb farines similars a les que s’usaven al segle XVIII, amb una llarga fermentació i sobretot amb una cocció molt lenta, de 50 minuts aproximadament, porta un dibuix realitzat amb farina en forma de creu que recorda la moneda d’aquella època, el croat, creada per Pere XXI El Gran (1276-1285) com a moneda forta de plata i d’acord amb els patrons europeus. L’encunyació del croat, moneda estable i de bona llei que fou l’instrument ideal per al comerç mediterrani, data d’agost de 1285. 

L’elaboració del Pa s’inicia l’any 2014 per a commemorar els actes del Tricentenari, i neix amb la voluntat que perduri com a producte habitual en les fleques de Catalunya, atès que és un pa que les identifica amb el país, perquè recorda una data històrica, i amb els consumidors, perquè tenen l’oportunitat de consumir un pa que és la imatge fidel del que s’elaborava antigament. A més, la barreja de cereals en la seva elaboració fa que sigui un pa amb molt bon sabor. Aquest pa es començarà a elaborar aquest mes de març en totes les fleques de Catalunya.

La presentació s’ha fet el 4 de  març a Barcelona amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Marià Morera. Prèviament, el conseller i el president de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, Manel Llaràs, han signat el conveni de col·laboració entre el Departament i l’esmentada entitat per a la realització d’actuacions commemoratives del Tricentenari de 1714. L’acte també ha comptat amb la presència del comissari del Tricentenari de 1714 de la Generalitat de Catalunya, Miquel Calçada.

Josep Maria Pelegrí ha defensat el consum de pa i aquest sector en plena transformació, i consumir pa de fleca, “és un dels aliments més antics i està en continua adaptació. A les fleques s’ofereix un tracte personal i professional dels nostres flequers i un producte artesanal fet diàriament i de diferents maneres i gustos per a estimular la demanda”, i ha apuntat que “el futur del sector passa per reivindicar la qualitat artesana i potenciar els productes amb valor afegit de la fleca artesana. El treball, l’amassat i el reposat a l’obrador fet de forma artesanal no té res a veure amb altres tipus de productes”.

Pelegrí ha afegit que “el Tricentenari no és un retorn al passat, perquè al passat no s’hi ha de tornar, sinó una mirada al passat per a construir el futur”, i ha destacat l’important paper que juga l’alimentació i els productes de Catalunya, “capdavantera en aquest sector per la seva qualitat, clúster europeu, sector anticíclic, amb gran exportació, reconeixement mundial, un sector que definirà el futur de la Catalunya post-crisi”.

Per la seva banda, el president de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, Manel Llaràs, ha assenyalat que “amb aquest pa, disposem d’una nova i bona eina per a dinamitzar el sector flequer català i alhora estem arribant als consumidors mitjançant la cultura i la història d’aquest país i partint d’un producte fet amb farina conreada a Catalunya".