Oli de l'Empordà << Notícies

Presentació de l'oli nou de l'Empordà a Girona

 

La Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà organitza aquest 1 de desembre a partir de les 10 del matí, la tercera edició de l’acte de presentació de l’oli nou a la Rambla de Girona. A més, el públic podrà participar en un acte solidari a favor del Banc dels Aliments.

La DOP Oli de Empordà ha recollit aquest 2012 uns cinc milions de quilos d'olives que suposen la producció d'uns 300.000 quilos d'oli. La collita retorna a la normalitat, després que l'any passat la producció va caure un 30% degut a les poques pluges de tardor.

La qualitat i singularitat d'aquest oli ve avalada per les varietats específiques de la zona: Argudell, Corivell i Verdal (Llei de Cadaqués); i des de finals del segle XX la varietat Arbequina. L'oli de l’Empordà té un aspecte clar, net i transparent. Presenta una complexitat notable, amb aromes que recorden al fonoll, a l’ametlla i als anissos. El gust i les sensacions que desprèn canvien segons quin és el fruit que l’ha produït. Les varietats Argudell i Corivell tenen un delicat equilibri entre dolç i amarg, mentre que la varietat Llei de Cadaqués dóna lloc a un oli afruitat, madur i amb un cert grau de picant.

A banda de tastar els olis empordanesos, la DOP Oli de l'Empordà destinarà oli al Banc dels Aliments mitjançant un joc en què els participants ho faran possible. Els 100 litres d'oli cedits, s'afegiran als aliments recollits pel "Gran Recapte" que s'organitza el mateix cap de setmana.

Col·laboracions especials amb Girona Bons Fogons i Pa de Tramuntana

El col·lectiu Girona Bons Fogons també s'ha sumat a la iniciativa de donar a conèixer l'oli amb DOP Oli de l'Empordà. De l'1 al 15 de desembre els clients dels restaurants adherits –Cal Ros, Duc de l'Obac, EGG Gastronomia, El Celler de Can Roca, La Banyeta, La Calèndula, La Riera de Sant Martí Vell, Massana, OCCI i Tapes23– disposaran d'oli a les taules amb el qual podran condimentar els plats.

Per altra banda, gràcies a la col·laboració amb Flequers Artesans de Girona, a la presentació de dissabte es podrà degustar l'oli amb el Pa de Tramuntana, un pa artesanal elaborat amb les varietats de blat Florence Aurora i Anza, obtingudes amb tècniques de producció integrada per la Cooperativa Agrícola de Castelló d’Empúries en sòls agrícoles del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Un producte garantit

La Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà certifica la qualitat de l’oli d’oliva que es produeix a les dues comarques empordaneses i en alguns municipis del Pla de l’Estany i el Gironès. És una certificació impulsada pel departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i avalada per l’esforç dels productors que l’integren i de tots els agricultors.