Jornada “Vins de Tramuntana” << Notícies

Rècord de vendes de la DO Empordà el 2011

 

La DO Empordà ha tancat el balanç del 2011 amb les millors xifres de vendes mai aconseguides. Tot i el context de crisi, la DO Empordà ha aconseguit per primera vegada a la seva història superar els 4 milions d’ampolles venudes. Aquest balanç s’ha donat a conèixer durant la jornada “Vins de Tramuntana”, per la qual han passat més de 500 professionals.

La DO Empordà ha superat per primera vegada els 4 milions d'ampolles venudes en un mateix exercici. Concretament, la DO va comercialitzar el 2011 un total de 4.166.559 ampolles. Malgrat la crisi econòmica dels darrers temps i el descens del consum de vi, les vendes de la DO Empordà han crescut en els últims quatre anys amb un augment de més del 18%. De les 3,4 milions d'ampolles comercialitzades el 2008 s'ha passat als 4,1 milions d'ampolles del 2011.

El mercat de les comarques gironines continua sent el principal consumidor dels vins de l'Empordà, amb un 34% de les ampolles venudes en aquesta demarcació. La resta de Catalunya, amb un 27% del total, és el segon territori que més consumeix els vins de la DO. La resta d'Espanya, amb un 14%, i les exportacions, amb un 20%, són les destinacions de la resta de vins empordanesos, mantenint uns percentatges similars als dels darrers anys. El 5% restant del total de la producció es ven directament a celler.

L'augment quantitatiu ha anat acompanyat per una millora qualitativa, gràcies a l’esforç dut a terme en els darrers anys pels cellers que ofereixen una gamma de vins reconeguts per molts  crítics a nivell nacional i internacional. En aquest sentit, destaca la incorporació de 44 vins de la DO Empordà a la llista Robert Parker 2011. D’aquests, 28 han obtingut una puntuació de 90 o més punts, quan a l’anterior edició eren només 12. Aquestes dades situen la DO Empordà com la quarta DO vinícola en nombre de vins referenciats, després de Cava, Priorat i Montsant.


Èxit de la jornada “Vins de Tramuntana”

El balanç de la DO Empordà del 2001 es va donar a conèixer durant la celebració de la jonada “Vins de Tramuntana”, que es va celebrar a Mas Marroch (Vilablareix) i per la qual van passar més de 500 professionals relacionats amb el sector del vi. Una de les propostes amb més èxit, per la qual es van esgotar les places, va ser el tast guiat a càrrec del sommelier Josep Roca de vins varietals elaborats amb les varietats típiques empordaneses.

Com a novetat, enguany els cellers van presentar de manera especial l’anyada 2009 de negre criança, una verema qualificada de molt bona, permetent als assistents fer un tast horitzontal d’aquesta collita.

La DO Empordà organitza bianualment aquestes jornades a Girona i Barcelona per donar a conèixer els seus vins i reforçar el seu posicionament en el mercat.


L'aposta de l'enoturisme

Entre els principals línies de treball, la DO Empordà vol potenciar en els propers anys  l'enoturisme. Aquesta aposta estratègica pretén potenciar i consolidar un turisme desestacionalitzat que ofereixi als visitants experiències relacionades amb el vi i complementades amb la resta d'atractius de la comarca. -paisatgístics, gastronòmics, arquitectònics, culturals...-  En aquests moments, la DO Empordà i els Consells Comarcals de l'Alt Empordà i del Baix Empordà estan elaborant conjuntament un pla estratègic de l'enoturisme a l'Empordà que s'està acabant d'ultimar i que es presentarà properament.