FIPORC, Fira del Porc de Riudellots de la Selva << Notícies

Riudellots de la Selva celebrarà una fira gastronòmica al volant del porc

 

Riudellots de la Selva celebrarà el 15 i 16 de febrer la primera edició d'una nova fira gastronòmica al voltant dels productes del porc. Amb el nom Fiporc es vol apropar als visitants una de les tradicions catalanes més antigues així com oferir tastets productes del porc, com ara una dotzena de pernils diferents, tant nacionals com internacionals. A través dels diversos espais del poble es posarà en relleu tot el cicle de vida del bestiar porcí. Des de l’animal viu que es podrà visitar a l’exposició d’animals a la Plaça de l’Ajuntament, fins la degustació a l'àrea de tast.

L'àrea de tast consistirà en una ampli espai equipat amb taules i cadires on es podrà degustar durant tot el dia productes del porc. Des de tastets de greixons, embotits variats, tastets de carn de perol acabada de fer, carn de porc cuita a la brasa, així com un ampli ventall de productes elaborats al propi municipi, com tastets de diferents tipus de mel, croquetes de porc, raviolis farcits de botifarra negra, tastets de foie, pans de tota classe, iogurts, i molt més.

Durant la fira es podrà degustar una dotzena de pernils procedents de les millors denominacions d’origen europees, com el pernil de la DOP Presunto de Barrancos i de la DOP Presunto Santana da Serra, ambdós procedents de Portugal, el pernil amb IGP Prekmurska Sunka procedent d’Eslovenia, el conegut pernil italià Prosciutto di Parma, el belga Jambon d’Ardenne, el francès Jambon de Bayonne i els pernils alemanys de la IGP Holsteiner Katenshcinken i de la IGP Schwarzwald Schinken, a més a més dels pernils catalans i espanyols de més prestigi.

Una de les activitats destacades dins la programació de Fiporc serà també la sessió de cuina que ens farà en directe la Montserrat Fontané de Can Roca de Taialà.  A més, onze establiments de restauració del municipi se sumen a l’esdeveniment i oferiran als seus clients plats i menús especials basats amb el porc. Els establiments que participen a la campanya són: Bar Restaurant Tuneti, Coffe Cafeteria, Hotel Novotel Girona Aeroport, Hotel Sallés Aeroport Girona, Restaurant 63, Restaurant Cal Barrató, Restaurant La Roca Petita, Restaurant La Selva, Restaurant Les Oliveres, Restaurant Sant Cristòfol i Restaurant Via Augusta.

També es podrà visitar una exposició teòrica i audiovisual del cicle de vida del porc, coordinada per l’IRTA amb la col·laboració de TV Girona, comprar embotits a les paradetes de petits productors que vendran productes del porc.

Fiporc també reserva un espai pels més petits que podran aprendre a fer botifarres amb les seves pròpies mans, fer figuretes de porquets amb decoracions de colors, fer divertits imans per a nevera, fer un passeig pel municipi amb poni i participar en un concurs de munyir vaques de plàstic a mà.

Tradició als pobles del procés de matança

A la fira hi haurà un espai dedicat a les representacions del procés de matança, on els veïns del municipi escenificaran el procés d’embotir botifarres, l’elaboració dels greixons, ens ensenyaran el procés per curar un llom o un pernil, especejaran mitja canal d’un porc i el desfaran amb les diverses peces, i també ens mostraran que es posa al perol per obtenir la gustosa carn de perol. Les diverses representacions seran conduïdes pel cuiner i gastrònom Pep Nogué.

Aquest ambient festiu que es respirarà durant la fira, vol recrear i acostar als visitants l’ambient festiu que envoltava antigament els dies de matança. Amb la matança del porc veïns, familiars i amics s’acostaven a la casa on es matava l’animal i prenien part de l’activitat. Eren dies de molt treball, però també eren dies d’alegria, de retrobament. En aquell moment eren dies on les famílies de pagès s’abastien de carn per tot l’any. Aquest costum ha donat origen a tota una varietat de productes elaborats derivats del porc absolutament excepcionals sorgits de la necessitat immediata de processar la carn abans no es corrompés. No es pot entendre la nostra cuina tradicional sense una bona botifarra negra o una careta a la brasa o uns peus de porc guisats amb cargols.

També per a professionals

Fiporc també dedicarà una jornada als professionals del sector porcí. La jornada tindrà lloc divendres 14 de febrer al FoodLab de Riudellots de la Selva, i comptarà amb les ponències de reconeguts experts com el professor i doctor Carlos Buxadé, catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de Madrid, que parlarà sobre les perspectives vers l’estructura i mercat del porcí. El seguirà la ponència del Joaquim Xifra, subdirector general de ramaderia de la Generalitat de Catalunya que parlarà sobre la situació i perspectives de Catalunya i Girona en quan a la producció porcina, i finalment tindrà lloc la intervenció de Núria Panella, investigadora del grup de qualitat de producte de l’IRTA de Monells, la qual farà referència durant la seva intervenció a la qualitat de la carn de porcí ecològic.

La jornada es clourà amb una taula rodona entre els tres ponents a la jornada que serà moderada per Joan Tibau, director del centre IRTA de Monells.

Actualment, la indústria càrnia catalana representa un tant per cent molt important del PIB català i pel municipi de Riudellots de la Selva representa l’eix principal de la seva economia.  Aquesta localitat se situa al mapa europeu com el segon municipi d’Europa on hi passen més porcs el dia. Un total de 22.000 porcs arriben a diari a Riudellots per ser sacrificats i transformats amb diversos productes alimentaris.

La fira és impulsada per l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, i compta amb el suport d’Incatis per la seva organització.