Fòrum Gastronòmic 2013 << Notícies

Somiadors i terrenals al Fòrum Gastronòmic 2013

 

El Fòrum Gastronòmic 2013 a Girona torna a reivindicar-se com una cita ineludible per a tot el sector culinari però també amb presència del públic general que cada vegada se sent més atret per el món de la gastronomia. El primer dia, diumenge 24, va arrencar amb la presentació de la proposta gastronòmico-artística-emocional El Somni, dels sempre sorprenents germans Roca i també amb els premis del Cuiner de l’Any.

El recinte firal de Girona, amb pavelló annexa i l’auditori s’omplen aquests dies d’olors i sabors diversos, des de productes del territori, productes de 4a gama, material de cuina, begudes diverses, etc. Com també de coneixements i exhibicions pel que fa als espais dels tallers, ateneus, i l’auditori. La vertent més saludable està present amb la Fundació Alícia també present al Fòrum amb el seu bus nòmada i també en alguna de les sessions. Aquesta edició, a més, amb especial presència de la xocolata acollint el World Chocolate Master amb un espectacle constants de mestres xocolaters a la part de dalt del recinte firal.

El diumenge, el mediàtic Isma Prados (NoNoNo) va encetar el programa amb un taller d’ecocuina radical, donant pas a dues sessions a quatre mans com les d’Oriol Castro (Compartir) i Albert Raurich (Dos Palillos) o Oriol Rovira (Els Casals) i Artur Martínez (Capritx) en les que els assistents van poder tastar tots els plats que havien preparat els xefs. Per altra banda, el cuiner d’origen cambodjà Ly Leap (Indochine) va estrenar l’Aula Activa amb una sessió sobre cuina oriental.

Un altre dels punts destacats del diumenge ha estat el premi Cuiner de l’Any, que s’ha endut l’Albert Marimon, de La Cava de Tàrrega, finalista juntament amb Jordi Garrido (Mas de Torrent), Antonio Romero (Suculent), Mandu Gimeno (Bohèmic) i Àlex Suñé (mil921).

Espectacle oníric dels germans Roca

Els germans Roca van tancar la primera jornada amb Revolució Emocional, un espectacle gastronòmic amb la presentació del que serà una experiència gastro-artístico-emocional única. Joan i Jordi han cuinat alguns plats en directe, confirmant de nou el talent d’aquests cuiners a través de la seva combinació de memòria, tradició i atreviment, com demostra per exemple un dels plats elaborats en directe: comtessa d’ou, gelat d’espàrrecs verds i tòfona, per posar un exemple.

Josep Roca ha explicat alguns detalls del que serà una experiència “d’art total” en què, en un principi, només 12 comensals gaudiran d’un sopar acompanyats d’un espai, música, i videocreacions de Frank Aleu, dissenyat per aquesta experiència. “El Somni”, una òpera en dotze plats que combina art, cultura i gastronomia es presentarà el 6 de maig al Centre d’Art Santa Mònica però que després podria repetir-se al Celler de Can Roca a Girona. Els germans Roca han explicat també que aquesta tasca fruit d’un treball transversal és possible gràcies a més de 30 artistes i al suport de Mediapro. També que hi haurà alguna sinèrgia d’aquest projecte amb el Festival Temporada Alta.

Els plats volen posar a la boca sabors com la lluna, altres conceptuals com la nostàlgia, l'adolescència, en definitiva, una experiència "explorant els límits del sentir", una recerca de la màxima "bellesa" que, de moment, només 12 afortunats podran gaudir però que esperen poder ampliar més endavant.