15ª Fira del Pa << Notícies

Torna la Fira del Pa a Castelló d’Empúries

 

Torna la Fira del Pa a Castelló d’Empúries després d’un any d’aturada. El pròxim 19 de maig tindrà lloc la 15a edició d’aquest esdeveniment que vol situar Castelló d’Empúries com a centre difusor de la cultura del pa, la farina i el blat, a partir del treball coordinat amb els diferents sectors i gremis relacionats. El Pa de la Tramuntana en serà el convidat principal.

El pa és un des productes bàsics de l’alimentació humana, aliment present a totes les taules  en les seves múltiples i variades formes, sabors i cultures. Des de l’Ecomuseu-Farinera i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries organitzen aquesta fira amb la voluntat d’apropar al públic aquest aliment des d’una vessant lúdica i cultural, apta per a tots els públics, tant pel que fa al conreu del blat, com a la producció de la farina i a tots aquells productes que se’n deriven.

El Pa de la Tramuntana serà el convidat principal de la fira. Es tracta d’un pa elaborat pels Flequers Artesans de les Comarques Gironines amb blats de varietats antigues produïts per la Cooperativa Agrícola de Castelló d’Empúries al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. El Pa de la Tramuntana es podrà trobar al Mercat del pa i també formarà part del menú que aquest dia oferiran els restaurants El Churrasco, Fonda Casa Clara, Empòrium, El Portal de la Gallarda i El Racó de Castelló.

Com a novetat, aquest any es farà el primer Concurs fotogràfic sobre la Fira del pa 2013 i dues visites guiades organitzades per Turisme de Castelló d’Empúries. Per una banda, “Tastets de Tramuntana”, una visita guiada gourmet en la que es degustaran especialitats típiques en les diverses fleques i pastisseries del municipi. I per altra banda, “Aliment Sagrat i Pa de Vida”, una visita guiada amb un taller de pa àzim.

La fira es concentrarà entre l’Ecomuseu-Farinera i el Convent de Santa Clara, on hi haurà el Mercat del pa. Els visitants podran trobar una gran varietat de productes. Pels carrers trobarem la fira d’artesania i del producte natural. Els aparadors dels comerços de Castelló es caracteritzaran per l’ocasió.

Durant la fira també es presentarà el projecte “És farina de Girona, és pa de la Tramuntana” que s’acompanyarà d’una visita als camps on podrem veure el blat en directe.

Entre les activitats clàssiques de la Fira, es reprenen els tallers de pa infantil organitzats pels Flequers Artesans de les Comarques Gironines que permeten als més petits conèixer l’ofici de flequer. També les visites guiades a la Farinera per conèixer a fons la història de la fàbrica i el seu funcionament. 

Tancarà els actes de la fira, “Contes per sucar-hi pa” de Glòria Arrufat, narradora i titellaire professional i el lliurament de premis del Concurs fotogràfic.