Mongeta del Ganxet << Notícies

Un pas més per a la DOP Mongeta del Ganxet

 

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet ha fet un pas més cap a la seva oficialitat en ser reconeguts el seu Consell Regulador provisional i el Reglament de la DOP Mongeta del Ganxet. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha publicat el 14 de febrer al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Ordre per la qual es reconeixen amb caràcter definitiu consell i reglament.

Amb aquesta Ordre s’atorga el reconeixement transitori a la DOP i també s’aproven amb caràcter transitori fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari, el Reglament i el Consell Regulador Provisional de la DOP Mongeta del Ganxet.

La zona de producció de la DOP Mongeta del Ganxet abasta tots els municipis de les comarques del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com els municipis de Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, San Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona i Òrrius de la comarca del Maresme i els municipis de Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la Selva i Hostalric de la comarca de La Selva.

Aquestes mongetes, comercialitzades com a llegum seca o  cuinades i en conserva, presenten un gra blanc lleugerament brillant, aplanat i fortament arronyonat, amb un grau de ganxo d’entre 2 i 3 en una escala de curvatura de 0 a 3, i amb un pes mig d’entre 40-50 g per cada 100 llavors.

Per a l’elaboració de conserves només es poden utilitzar les mongetes, aigua i sal, no està permesa la utilització de cap additiu ni conservant. Un cop cuita la mongeta presenta una pell lleugerament rugosa i molt poc perceptible, amb una persistent cremositat i un sabor extremadament suau.