'El català als fogons' << Notícies

Un viatge per les cuines del món en català

 

La Plataforma per la Llengua va presentar dimarts a Salt 'El català als fogons', un receptari de cuina per promoure l'intercanvi cultural i la pràctica del català. El projecte s'ha elaborat amb la col·laboració de la Fundació Carulla i amb la participació de 14 entitats catalanes de persones immigrades. És un llibre de cuina amb receptes proposades per membres i representants d'aquestes entitats de nous catalans i que té l'objectiu de promoure l'intercanvi cultural i la pràctica del català i reconèixer, alhora, la diversitat lingüística del nostre país, on existeixen més de 250 llengües. 

El català als fogons és un llibre de cuina que pretén a través de la llengua catalana donar a conèixer diferents receptes i tradicions culinàries d'arreu del món, informació diversa sobre cada una de les entitats que hi participen i sobre els països d'origen representats, així com curiositats diverses. El receptari és una eina que neix de la idea que el català suma, és una de les millors eines per a la inclusió social i alhora un eix vertebrador de la diversitat lingüística i cultural existent.

Una seixantena de persones van assistir a l'acte de la presentació del receptari a Salt organitzat per  la Plataforma per la Llengua, juntament amb tres entitats de nouvinguts de Salt. L'acte, a l'Hotel d'entitats les Bernardes, va comptar també amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya,  la Diputació de Girona i la Fundació Lluís Carulla.

La presentació va anar a càrrec del Josep-Maria López Llaví, membre de l'executiva de la Plataforma per la Llengua; Gonzalo Herrero, Director de l'Institut Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona; Mohamed Jaatit, portaveu de l'associació Almohajiren Almagareba de Salt; Bakari Sane, portaveu de l'associació Oudioudial d'ajuda social; Julia Camila, presidenta de l'associació sociocultural d'Hondures de la província de Girona; i Fina Surina, Coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

Les tres entitats catalanes de persones immigrades de Salt, l'associació Almohajiren Almagareba, l'associació d'Hondures de la província de Girona i l'associació Oudioudial d'ajuda social han elaborat tres noves receptes per aquest receptari (podeu descarregar-lo aquí). Cuscús amb pollastre, panses i ceba, (كسكس بالدجاج، الزبيب والبصل), una recepta del Marroc; sopa de tripa, (sopa de mondongo), un sopa tradicional d'Hondures i arròs amb peix, (thiebu djene), un plat típic de Senegal.