NutriClínica Doctora Costa << Recomanats del mes

Perseguint la informació alimentària

 

El 2014 ha conclòs amb una obligació legislativa pels establiments alimentaris: esmerar-se molt més en la informació alimentària que se'ls dóna als clients i consumidors dels productes que elaboren,  venen o s'hi serveixen. I caldrà posar-s'hi de ple, si no es vol tenir de front el risc de ser sancionat per incompliment. La nova normativa, però, a partir d'ara facilitarà molt el dia a dia de persones amb al·lèrgies i certes intoleràncies alimentàries (al gluten i a la lactosa).

Estem parlant del Reglament (CE) 1169/2011, del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d'octubre de 2011, sobre la informació alimentària facilitada al consumidor. Entrà en vigor de forma optativa el citat any però, des del passat 13 de desembre de 2014, és d'obligat compliment per part de qualsevol establiment alimentari dels països membres de la UE. 

No en va, però, aquest esforç que ha de fer l'empresari del sector alimentari també és recompensat; perquè a partir d'ara, en cas de produir-se accidents per al·lèrgia i intoleràncies alimentàries, serà una responsabilitat una mica més compartida amb el consumidor: el titular de l'establiment alimentari podrà justificar documentalment la gestió que ha dut a terme sobre la presència d'al·lergens (mitjançant la traçabilitat i les bones pràctiques higièniques implementades, des de la recepció de primeres matèries fins que s'expedeix o serveix el producte acabat) i la informació en suport escrit que ha posat a disposició del comprador o consumidor final de l'aliment que en pugui haver estat el causant.   

A bars, cafeteries, restaurants, menjadors col·lectius i empreses de càtering, fleques i pastisseries, carnisseries i xarcuteries, botigues de comestibles, fruiteries, peixateries, i qualsevol altre comerç minorista on es venguin aliments, així com als webs de venda d'aliments online, s'haurà d'exposar, de forma ben visible i fàcilment llegible, certa informació alimentària, tant pels productes venuts envasats com a granel. Sí, a partir d'ara:

• Quan vagis a menjar a qualsevol restaurant, bar-cafeteria o bar de tapes, t'hauran d'informar "per escrit" (i sense necessitat que els hi preguntis), de quines substàncies amb propietats al·lergògenes et trobaràs als plats o preparacions culinàries que et poden servir. 

• Quan compris la teva barra de pa, els croissants per berenar o els pastissets pels postres dels dies festius, a la fleca-pastisseria de torn, t'hauran de facilitar, per escrit, informació sobre quins al·lergens estan presents al producte que compres a granel, i que t'emboliquen allí, al propi establiment, perquè te l'emportis a casa.   

• A la teva carnisseria de confiança, els talls de carn o trossos de canal exposats a la vitrina hauran d'anar acompanyats de cartells que indiquin el país d'origen de la carn, indistintament de si és de vacum que de porcí, oví, caprí o d'aviram. 

I, si hi sols comprar setmanalment certs plats preparats: en base a llegums, mandonguilles en salsa, pollastre guisat, vedella amb bolets entre altres, també caldrà que et facilitin per escrit d'alguna manera (en fulletons, per exemple), informació de quins components al·lergogens poden contenir, en base als ingredients utilitzats per a la seva elaboració. 

Si la carn i els derivats carnis els sols comprar envasats en safates, sigui en peça sencera, trossejada o llescada, a partir d'ara disposaràs d'informació a l'envàs sobre la quantitat d'aigua que han afegit durant el procés de manipulació de la carn i derivat, si aquesta és superior al 5% del pes del producte acabat (això per a protegir-te de comprar productes als quals s'ha afegit de forma fraudulenta, sense raons tecnològiques; especialment si es tracta de carn fresca no transformada). 

• A la teva fruiteria habitual, hauràs d'observar si, al cartellet de la caixa de les verdures/hortalisses i fruites, s'indica el país de procedència. 

• I si sols comprar productes de la pesca congelats, en filets, rodanxes o peces netes, a partir d'ara hi podràs veure, a l'etiqueta de l'envàs, la seva data de congelació (el dia, mes i any). 

I què passa, a partir d'ara, amb la informació nutricional dels productes envasats? Doncs que aquesta estarà molt més ampliada i serà de més fàcil interpretació per part del consumidor; tot i que conviuran, durant un temps, aquests nous requisits informatius amb els actuals, fins el 13 de desembre de 2016 (data a partir de la qual ja seran obligatoris). 

A les etiquetes de pràcticament qualsevol producte envasat (hi ha poques excepcions), hi haurà informació de gran interès nutricional pels consumidors; que els permetrà ser molt més crítics a l'hora de seleccionar aliments homòlegs de diferents marques. Es facilitarà informació sobre: 

• El valor calòric (en kcal i kJ), i els continguts de greixos totals, àcids grassos saturats, hidrats de carboni totals, sucres, proteïnes i sal, com a nutrients presents de forma obligatòria (i de mínims), per cada 100 grams o 100 mili-litres de producte. 

De forma voluntària, ho podran declarar per porció o ració de consum de l'aliment (fàcilment identificable per unitats envasades). 

També de forma facultativa, a la mateixa taula d'informació nutricional, es podrà informar al consumidor del percentatge de cada nutrients de declaració obligatòria vers les considerades "ingestes de referència per un adult mig (IR)", per porció o unitat de consum. A considerar que, per una banda, aquest concepte de IR és diferent del de "quantitat diària orientativa (QDO)", pel fet que no implica consell nutricional. I, per l'altra banda, s'estipula el seu ús comparatiu indistintament del tipus de producte envasat: tant pels dirigits a adults com als infants (quelcom que no s'entén).  

Cal destacar aquí alguns aspectes. Per una part s'han tingut en compte certs nutrients considerats "conflictius" (per la seva relació amb el binomi salut/malaltia), dels quals ara se n'informarà obligatòriament, com és el cas dels àcids grassos saturats i la sal; però s'han deixat al calaix dos altres, amb declaració voluntària (fins nou dictat legislatiu): el colesterol i els àcids grassos trans. I, amb el nou reglament, està prohibit declarar el contingut de sodi. Es farà explícitament del de sal, per a no induir a l'error (principalment pels aliments processats industrialment en els quals la sal és un ingredient tecnològic).

De forma addicional, també es podrà incloure els continguts de certes vitamines i minerals; sempre que, per cada 100 g o 100 mL de l'aliment en qüestió, hi estiguin presents de forma significativa. És a dir, sempre que mínimament s'hi contingui un 15% dels valors de referència per aquests nutrients (VRN) dels indicats a aquesta nova normativa.  

• De forma més visual, i per a fer un cop d'ull, encara que no obligatòria, a l'envàs hi podrien ser presents pictogrames, gràfics o semàfors de colors (sempre que se segueixin criteris que no indueixin a l'error per part del consumidor). Que exposin el valor energètic només, o bé del valor energètic i els continguts de greixos totals, àcids grassos saturats, sucres i sal. Així se li subministra al consumidor informació nutricional sobre la porció o unitat de consum de l'aliment, en grams; i també en percentatges vers la seva ingesta de referència (IR), per a poder fer comparatives entre productes similars.   

• Caldrà indicar específicament l'origen de l'oli o greix vegetal. És a dir, si és d'oliva, de gira-sol, de colza, de palma, de coco, de cacauet, de sèsam, etc. No es podrà delegar a l'expressió única d'"oli o greix d'origen vegetal".

Per acabar, entre algun altre aspecte diferenciador més, aquest reglament també fa èmfasi en la grandària mínima de la tipografia a utilitzar per a declarar la informació alimentària de l'etiquetatge, en funció de la grandària de l'envàs. Es pretén evitar que certa informació en lletra molta petita no sigui vista pel potencial consumidor del producte. 

I, a més, té en compte que els ingredients al·lergogens siguin visiblement identificats de la resta de la llista d'ingredients, fent ús d'una característica tipogràfica diferenciadora per a ells: en majúscula, en negreta, en cursiva, de diferent color o subratllats, per donar algun exemple.

Què en penseu? Us sembla que aquesta nova normativa ha estat un bon regal de Reis per a tots nosaltres? Tots som consumidors! 

Dra. Anna Costa Corredor
Nutricionista • NutriClínica Doctora Costa