NutriClínica Doctora Costa << Recomanats del mes

El que no saps sobre les 'Dietes Detox'

 

Aquest mes vull parlar de "dietes miracle", en concret, de les que es coneixen com "Dietes Detox", "Dietes Desintoxicants" o "Dietes Depuratives" (com se'ls hi vulgui dir). Parlaré de què hi ha al darrera del seu objectiu "desintoxicant", què diu la medicina i la ciència al respecte del seu seguiment; i en què podem trobar-nos a curt i mig termini d'aplicar-les. 

Aquest tipus de dietes estan al mercat des de fa molts moltíssims anys, prenent denominacions tan específiques com és l'arxiconeguda "Dieta de l'Escarxofa", la "Dieta de la Pinya", la "Dieta del Sirope de Arce" i la dieta basada en la "Sopa Quemagrasses", i moltes altres. Totes aquestes opcions dietètiques permeten el consum exclusiu d'aquests aliments/ingredients "especials" (entre cometes, i donant-los una capacitat de "superaliments"). Altres dietes més modernes, dins la categoria de "Dietes Detox", es basen en el consum de sucs/batuts de fruites i de verdures, de brous vegetals, i de productes que et solen vendre, combinats amb semi-dejunis; i excloent tota la resta de grups d'aliments, principalment els d'origen animal.  

Què ens venen?, què hi ha al darrera del seu objectiu "desintoxicant"? Ens venen una tendència que ara està molt de moda, que és el "cleansing". És a dir, la neteja de l'organisme, depurar-lo; d'eliminar les toxines que hi anem acumulant (encara que no detallin quines), i que entren a l'organisme provinents de l'aire, dels aliments i de l'aigua. I en base a aquest objectiu, t'aconsellen i et venen uns productes. 

Les empreses que estan al darrera d'aquestes "dietes" juguen molt amb la psicologia del potencial consumidor/usuari; perquè saben com pensa una part important de la població després d'un guany de pes (més o menys important). I què es pensa? 

· que després de fer excessos menjant, tenim a dins nostre molts greixos i colesterol, molts sucres, molta sal i alcohol. 

· que s'ha d'eliminar tot això, perquè són "toxines". La decisió: "M'he de desintoxicar".

· que es tenen uns quilograms de més, pel suposat excés calòric que s'ha fet. Que s'han de reduir severament les quilocalories ingerides durant els pròxims dies, per baixar quan abans els quilos guanyats. La decisió: "Si menjo poc durant uns dies, i faig el sacrifici d'aguantar-me la gana, puc baixar ràpid de pes". 

I això és el que prometen en els seus eslògans publicitaris. Perquè saben que hi ha vendes assegurades.

Llavors, en què es basen moltes d'elles? A que et "depuris" el seu organisme bevent "batuts detox"; que inclús te'ls venen preparats amb una certa combinació de fruites, verdures i hortalisses (combinacions molt extravagants, a vegades), i que asseguren que prenent-les pel teu compte durant uns quants dies (setmanes a 1 mes) et "desintoxicaran" i et faran "més saludable", sense les toxines que, si continuen al nostre cos, et poden fer emmalaltir. O bé, i complementàriament, et "vendran" el servei d'assessorament dietètic, facilitant-te tot un "Programa Detox" perquè el segueixis, amb productes exclusius o no, i pel cost que estipulin.  

Juguen també amb el fet que tothom sap que les verdures/hortalisses i les fruites són aliments considerats saludables. I, per tant, t'indiquen (inconscientment) que, si durant uns dies t'alimentes només de batuts o de brous elaborats en base a aquests aliments, ho estàs fent molt bé; i que estàs aplicant un hàbit considerat saludable. El problema sorgeix en el fet que seguint aquesta premissa et mous cap a un extrem dietètic incorrecte: en "l'alimenta't durant uns dies de només verdures/hortalisses i fruites (que no passa res)", deixes de banda la resta de grups d'aliments de la teva dieta. I, també, estan jugant amb una ambivalència psicològica que ens agrada molt a tots: amb el "em puc passar", "puc fer excessos", que després "ja ho compensaré", que "després ja em portaré bé".  

Les estratègies de màrqueting que realitzen les empreses que promouen aquestes "Dietes Detox", amb la venda del seus productes i serveis, són inclús fraudulentes, perquè moltes d'elles indiquen que els productes que venen estan elaborats amb "ingredients 100% naturals". I la legislació actual prohibeix vincular la paraula "natural" amb "presumptes" efectes preventius o terapèutics. Això és el què diu el Reial Decret 1907/1996 sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb presumpta finalitat sanitària.

Per altra banda, es disposa d'una normativa europea, el Reglament  (CE) nº 194/2006 relatiu a les declaracions nutricionals i de propietats saludables en els aliments, que ha d'ajudar a vetllar perquè qualsevol declaració nutricional i de propietats saludables que s'anunciï tant a l'etiqueta com a la publicitat del producte alimentici sigui exacte i basada en proves, que han de ser aprovades per la comunitat científica. I totes aquestes empreses que venen aquests productes "detox" estan vulnerant aquestes legislacions perquè no han aportat cap prova científica de la seva eficàcia, i de que aquests productes exerceixen beneficis sobre la salut dels seus consumidors.

Per una banda, dir que és cert que consumim i  respirem "toxines":

· convivim cada dia amb contaminants ambientals, com són l'arsènic, mercuri, plom, alumini i cadmi; que són metalls pesants que estan presents arreu del planeta, de forma natural. Tenen els seus propis cicles geològics i biològics, incorporant-se als teixits de les plantes i dels animals que acabarem menjant. 

· també ingerim contaminants químics presents de forma natural als aliments que formen part de la nostra alimentació, com nitrats (en enciam i espinacs), patulina (en suc de poma i altres productes elaborats amb poma o suc de poma), ocratoxina A (en cereals i productes de cereals, cafè, vi, raïm i productes derivats), aflatoxines (en cacauets, fruits de closca, fruita seca, cereals, llet i espècies), entre molts altres.

· i també tòxics que deriven del processat d'aliments com àcids grassos tipus trans, hidrocarburs aromàtics policíclics (presents als fums de cocció), acrilamida (a aliments rics en hidrats de carboni cuits en un fregit intens o enfornats durant períodes llargs a temperatures superiors als 120 ºC), etc. 

· i també als aliments tenim residus fitosanitaris (herbicides, insecticides i fungicides) i medicaments per animals (perquè també es posen malalts), com són antibiòtics, tranquil·litzants, antiinflamatoris, i altres. 

Però, fisiològicament, qui ens ajuda a eliminar moltes d'aquestes substàncies al nostre cos, amb el seu funcionament constant, són:

· el fetge, amb la seva capacitat de metabolització de les substàncies que circulen per la nostra sang, 

· els ronyons, amb la seva capacitat de filtració de les substàncies presents en la sang, perquè formin part de l'orina que excretem,

· els intestins, amb la seva capacitat absortiva als primers trams, i de generar les femtes amb tot allò que no hem aprofitat (a nivell de l'intestí gruixut).  

· la pell, eliminant substàncies que formen part de la sudoració,

· els pulmons, expulsant substàncies volàtils com a part de l'aire que expirem.  

I, per tant, no ens cal que consumim cap producte "extra" o "específic" per a "desintoxicar-nos". El nostre cos ho sap fer sol. 

I, sobretot, cal tenir en compte que seguir aquestes "Dietes Detox" sí té uns efectes, no precisament beneficiosos, sinó nocius:  

· pel fet d'haver seguit durant unes setmanes una pauta dietètica amb exclusió de molts grups d'aliments, ens trobarem amb una molt possible deficiència de vitamines i minerals; els que ens havien d'haver aportat aquells aliments que hem deixat de consumir. 

· pel fet que hem estat ingerint molt poques Kcal durant molts dies, al tornar a la nostra alimentació habitual, molt segur que tot el pes que hàgim perdut (que serà bàsicament per pèrdua d'aigua i teixit muscular, i no tant de massa grassa), el recuperem en molt poc temps, i molt possiblement algun quilogram de més.  

· durant els dies que s'hagi seguit aquesta "Dieta Detox", molt probable que hi hagi hagut una sensació de cansament molt acusat (fatiga), molta somnolència al llarg del dia, irritabilitat, empatia, falta de força muscular, i s'ha reprimit psicològicament moltes coses, i inclús s'ha "fugit" d'actes socials (de quedar per a prendre o menjar quelcom). 

· I, per últim, comprant tots aquests productes que ens han venut, no hem fet més que estar "buidant la butxaca". Són productes molt cars.

Tingues en compte que els miracles no existeixen. I que si adoptes uns bons hàbits alimentaris (tot i el petit esforç et poden exigir al principi), podràs observar canvis graduals en el pes i fisiològics que perduraran en el temps.

Dra. Anna Costa Corredor
Nutricionista • NutriClínica Doctora Costa