Espai del Peix << Recomanats del mes

Centre d'Interpretació, Aula Gastronòmica i Taller de Degustació

 

L’Espai del Peix de Palamós és un equipament cultural vinculat al Museu de la Pesca, que s’ubica sobre la llotja del peix al Port de Palamós. L’Espai del Peix s’articula en tres àmbits: un Centre d’Interpretació del peix, una Aula Gastronòmica i un Taller de Degustació. Aquesta nova instal·lació té entre els seus objectius potenciar la cuina del peix fresc de la costa; fomentar els hàbits de consum saludables i respectuosos amb el medi; fomentar el coneixement del món de la pesca per revalorar l'ofici de pescador; promoure els productes de proximitat i oferir una experiència sensorial a tots els usuaris.

Es tracta d’un espai pedagògic i de demostració, on es difonen els valors gastronòmics, nutritius i sensorials dels productes pesquers. S’imparteixen cursos de cuina del peix i es programen activitats adreçades a diferents tipus de públic. Tant per a escolars, entitats i altres associacions, sectors professionals com cuiners i restauradors, peixaters i pescadors, sense oblidar el segment turístic i el públic familiar. L’Espai del Peix permet la identificació d’espècies, conèixer l’origen, les talles mínimes posant èmfasi en la cuina autòctona, de la mà de xefs professionals i de pescadors especialistes a fer “ranxos”. És un espai de promoció, i projecció gastronòmica de les espècies menys valorades comercialment, però valuoses des del punt de vista culinari, una àrea de degustació que atrau els diferents sectors implicats i el públic en general.

El programa d’activitats de l’Espai del Peix és ampli i dinàmic, adaptat a diferents i segments de públic. Entre les activitats que es realitzen cada cap de setmana destaca:

Cuina marinera en directe: Sessions de demostració i degustació per fer gaudir el visitant de la cuina marinera amb tots els sentits. A cada sessió es proposa un nou receptari vinculat a la cuina dels nostres pescadors, elaborada amb el peix fresc del port de Palamós tot compaginant els plats més tradicionals amb els més innovadors. Les sessions consten de la degustació de 4 platets de peix i s'acompanyen amb vi de la DO Empordà.

Taller de cuina: De la mà dels cuiners i professionals de la gastronomia marinera, els visitants, petits i grans, amateur i professional, participaren activament en l’elaboració de plats de peix de tradició marinera del nostre territori. El taller acaba amb la degustació dels plats.

Visites guiades a l’Espai del Peix amb tastet: Visita guiada a l'equipament per descobrir, conèixer i tastar la cuina del peix. De la mà d'un guia es fa una visita a la subhasta del peix i un recorregut pel centre d'interpretació de la pesca i l'aula-taller. La sessió s'acaba amb un tastet de peix.

Visita guiada a la subhasta del peix: Visitem un dels principals atractius del port pesquer de Palamós: la seva subhasta.