Sant Jordi 2013 << Recomanats del mes

Menú de lletres per Sant Jordi

 

Sant Jordi, dia de llibres i roses, a la Forquilla Gironina us recomanem algunes novetats editorials per delectar ment i paladar, com no podia ser d'altra manera. En lloc destacat, presentat fa pocs dies tenim el llibre “El Celler de Can Roca”, amb alguns secrets de cuina dels tres germans. També us anunciem els cinc nous llibres que publica aquest any el gastrònom Jaume Fàbrega i, finalment, us recomanem una lectura culinària per als més petits.

“El Celler de Can Roca”, de Joan, Josep i Jordi Roca Fontané

Per Sant Jordi us destaquem algunes novetats editorials per delectar ment i paladar. En lloc destacat, des de la cuina del segon millor restaurant del món, durant la diada podeu comprar el llibre “El Celler de Can Roca”, presentat recentment a l'Escola d'Hostaleria de Girona. El llibre, que s'ha llançat simultàniament en castellà, català i anglès, és un exemplar de gran format, il·lustrat i a tot color. L'obra vol ser el document més complet de la cuina dels Roca i conté 90 receptes detallades, un catàleg de 240 plats més destacats dels 25 anys d'història, així com filosofia, tècniques, valors i processos creatius. El llibre, amb fotografies de David Ruano i Francesc Guillamet, també inclou les impressions de l'escriptor Josep Maria Fonalleras després de passar 'Un dia al Celler'.

Es tracta de 16 capítols per conèixer alguns dels secrets i fonts d'inspiració d'en Joan, Josep i Jordi Roca. Precisament, el llibre s'ordena segons les fonts d'inspiració que alimenten la cuina de cada germà: tradició, memòria, academicisme, producte, paisatge, vi, cromatisme, dolç, transversalitat, perfum, innovació, poesia, llibertat, atreviment, màgia i sentit de l'humor. “Un llibre en el que no només mostrem el que fem sinó que expliquem com ho fem i perquè ho fem”, segons paraules dels mateixos germans. Editat per Librooks, el preu és de 85 €.

Cuina de pescadors i de monjos, d'en Jaume Fàbrega

El gastrònom Jaume Fàbrega celebra els seus 65 anys amb la xifra gens menyspreable de cinc llibres en un mateix any. Aquí us destaquem especialment els dos llibres “La cuina dels pescadors de la Costa Brava. Receptes tradicionals dels pescadors” (Farell), presentat aquest mes d'abril a l'Espai del Peix de Palamós i “Cuina monàstica. Les receptes dels nostres monestirs” (Editorial Mediterrània). Aquests dos llibres, juntament amb “L'essència de la cuina catalana. Receptes amb història i anècdotes” (Comanegra), que també es publica aquest any, formen una trilogia dedicada a la cuina tradicional, en els dos primers casos sobre la cuina dels homes i en el tercer llibre sobre el que entenem com a “la nostra vella cuina familiar”, com deia Josep Pla, que acostumaven a fer les dones.

Pel que fa a “La cuina dels pescadors de la Costa Brava. Receptes tradicionals dels pescadors”, es tracta d'un llibre fet al llarg de 30 anys de converses amb els pescadors de la nostra costa i conté  gran varietat de receptes de peix però també fetes amb altres productes, des de carn fins a postres.

En el cas de “Cuina monàstica. Les receptes dels nostres monestirs”, es parla d'una tradició culinària des de l'Edat Mitjana, gairebé desconeguda, i que, juntament amb els pescadors, suposen l'únic col·lectiu masculí que ha practicat l'art gastronòmic. En aquest llibre, trobareu des de cuina senzilla, amb plats vegetarians, fins a plats de festa. Plats medievals explicats perquè els pugueu preparar a casa, fins a plats ben actuals com ara suquets, arrossos, estofats, conserves, etc.

El quart llibre que sortirà enguany de Jaume Fàbrega és “Quan les trumfes fan cantar als àngels”, un volum monogràfic sobre les patates (de l'editorial Llibres del Segle). I finalment, i en format digital, també podreu llegir aquest 2013 el llibre “Sabors de la Mediterrània”.

“L'últim abat”, de Martí Gironell, en digital

Pel que fa al format digital, a la Forquilla us volem recomanar el llibre de Martí Gironell “L'últim abat”, que podeu comprar a www.ebook62.cat. El llibre del periodista besaluenc, que ja ha estat entre els més venuts els primers mesos d'aquest 2013, ens explica com l'últim abat de Sant Benet de Bages, Pere Frigola, s'ha d'enfrontar a la corrupció política i de l'Església a la segona meitat del segla XVI. El llibre, però, destaca també per fer-nos reviure les tradicions, l'art, el món del vi i la gastronomia d'aquesta època històrica.

Un llibre per convertir els llepafils

L'escriptor i periodista Jordi Cervera ens presenta el llibre “Llepafils” (Stonberg editorial), una narració per als més petits i sobretot per aconseguir que els llepafils deixin de ser-ho i gaudeixin del menjar. Amb les il·lustracions del pintor Benjamí Tous, Cervera ens explica la història de l'Oriol, un nen a qui no agrada menjar. Per molt que la seva mare procura de manera desesperada que mengei alguna cosa saludable, l'Oriol sempre acaba fent ganyotes. El protagonista, però, és tot un artista a qui li agrada molt pintar i fer manualitats. A més, té la peculiaritat de saber enganxar gomets com ningú.

El llibre pretén ensenyar als més petits i als pares a gaudir i estimar el que mengem. Ens diu que no hi ha fórmules màgiques per a convertir els llepafils però sí que ens suggereix alguns consells com donar-los una educació en qüestions referents al menjar i la cuina, o també fer-los partícips dels menús i la creació de plats concrets.