Nadal Gastronòmic << Recomanats del mes

Nadal Gastronòmic: molt més que de Nadal a Sant Esteve

Les dates nadalenques ofereixen un seguit de propostes gastronòmiques de les que podeu gaudir amb tota la família. Aquí us oferim algunes idees interessants perquè gaudiu al màxim d’aquests dies especials d’hivern. Dinars, sopars, tallers per als més petits i al final de l’article una mica d’història sobre els torrons, del nostre gastrònom de capçalera, en Jaume Fàbrega.

Menús de Nadal de la costa a l’interior passant per la ciutat:

• Nadal arran de mar:
Si us agrada el mar a l’hivern, us recomanem l’emblemàtic restaurant de l’Hotel Llevant, característic per fer una cuina amb els millors productes de cada estació i el mercat de Palafrugell els brinda les millors qualitats. La carta i menú diari, junt amb un celler seleccionat amb cura, estan pensats per a fer gaudir els sentits. Aquest Nadal preparen un menú amb la tradicional escudella, gall d’indi i tronc de Nadal de postres.

Menú de Nadal:
Aperitiu
Sopa d’escudella amb pilota i galets
Els dos salmons amb espàrrecs i salsa holandesa
Gall d’indi farcit
Tronc de Nadal
Neules i torrons

Preu: 35 ,00 € /persona. Begudes no incloses


• Sant Esteve a la Selva:
Per dinar el dia de Sant Esteve podeu visitar la Selva, en concret Salitja i gaudir del menú que proposa el Restaurant Les Bòries, que també podeu encarregar i emportar-vos a casa, i quedar d’allò més bé amb els convidats! (Imprescindible reserva prèvia al 657 945 557)

Dinar de Sant Esteve:
Aperitiu de benvinguda
Crema de carxofa amb llagostins
Canelons de rostit tradicionals amb beixamel trufada
Secret de porc ibèric amb castanyes i ratafia
o
Suquet de peix de roca amb nyores
Tarta tatin de poma amb crema de vainilla
o
Galeta cruixent,gelat de turró i reducció de ratafia
Turrons i neules
Pa i cafè
***
Aigües Minerals
Vi negre “Heus” Celler la Vinyeta D.O.Empordà
o
Vi blanc “Somiatruites” Celler Ferrer i Catasús D.O. Penedès
Copa de cava “Rabetllat i Vidal”
***
Preu per persona : 28 €
Per emportar : 17 € (Primers,segons a escollir i postres)
Nens : Canelons, vedella amb bolets i gelat 13 €

• Cap d’Any al centre de la ciutat de Girona:
Si sou dels que us agrada passar el Cap d’Any a la ciutat i, a més, no voleu desplaçar-vos per res i gaudir de tota la nit, us interessa la promoció especial que han preparat el Restaurant Cal Ros i l’Hotel Nord 1901. Podeu començar la vetllada sopant al barri vell de Girona, sortir per la ciutat i passar la nit en una habitació doble amb esmorzar inclòs.

Així, el paquet inclou:
• Dos sopars de revetlla al Restaurant Cal Ros:

Snacks
Aperitiu: escudella barrejada i Mallorquí
Tonyina en tàrtar, sorbet de wasabi i caviar de truita de riu
Coulant de patata i ou, encenalls de foie i espinacs
Galet farcit de llobregant amb crema de trompetes
Secret d’ibèric, carxofes i tòfona melanosporum
Pasta fullada invertida de xocolata amb
coulis de fruita i pomada sorpresa
Cafès, petit fours, bossa cotilló, raïm de la sort
***
Vi blanc: Gran feudo edició chardonay (D.O. Navarra)
Vi negre: 99 punts (D.O. Empordà)
Cava: Parxet brut nature (D.O. cava)

• Una nit en habitació doble amb els esmorzars inclosos

Preu: 350 € (IVA inclòs, taxa turística no inclosa).
Per a més informació i reserves podeu trucar al 972 411 522 o per correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la


Festes de Nadal per als més petits

Aquests dies són també moments especials per a la mainada, una manera de passar-ho bé amb ells és assistir a algun dels tallers de Nadal que es fan arreu de les nostres comarques. Per una banda, els dissabtes de desembre l’Espai del Peix de Palamós acull el taller Menú de Nadal; per altra banda teniu les propostes del centre gastronòmic Domus Sent Soví en què els petits poden aprendre a fer un tió de Nadal amb galetes, el rellotge de Cap d’Any en una pizza o la Corona dels 3 Reis amb xocolates. Per altra banda, l’Aula Gastronòmica proposa als més petits tres dies de gener abans de Reis per aprendre a fer torrons, tortell de reis, brunyols de l’Empordà, cupcakes i polvorons. (Consulteu la nostra agenda per més detalls)


L’apunt històric d’en Jaume Fàbrega: Torrons, ni França ni Espanya, Països Catalans

Els torrons, de probable origen àrab-jueu, tenen seu punt àlgid als els Països Catalans: tant el seu nom, com el producte, són de probable origen català, i d' aquí varen passar a Espanya. Els retrobem a Itàlia (torroni) i a Occitània (nogat, del mot catalano-occità "noga", nou, en francès "nougat").

Als Països Catalans és inimaginable un Nadal sense torrons. De Fraga a Maó, i de Salses a Guardamar, aquests dolços, al nostre país, presideixen inequívocament les festes del Solstici d'Hivern. I, en aquest cas, no es tracta pas d'una fórmula retòrica (bé que certa des del punt de vista lingüístico-nacional). En efecte: es mengen i s'elaboren torrons arreu del territori de  llengua catalana: a Perpinyà i a Amer; a Barcelona, a Reus i a Agramunt; a Catí (Castelló) i a Xixona (Alacant), a Ciutadella, a Maó (Menorca) i a Palma de Mallorca, com a centres tradicionals d’elaboració. Però també se’n fan en d’altres ciutats, d’industrials i, pràcticament arreu, d’artesanals. A totes aquestes ciutats, a moltes d'altres, hi ha fàbriques, tallers, obradors i pastisseries que elaboren exquisits torrons, de diverses menes, gustos i sabors.

Els documents més antics sobre el torró pertanyen, naturalment, al Principat de Catalunya: és des d'aquí que baixaren al País Valencià on, segurament, coincidiren amb productes similars elaborats pels musulmans. S’hi relacionen, potser l’alfajor i l’alajú espanyols -d’Andalusia i Cuenca, respectivament-. O, encara, més el halva que es continua elaborant a Turquia i altres països turquitzats i islàmics -incloent Grècia-.

La mateix paraula torró semblaria d'origen català: vindria de terró o terrós. El Diccionari acadèmic de la llengua espanyola no obstant, sosté que ve de la paraula "torrar" (que l'espanyol utilitzava antigament). Però, llavors, perquè no "torrón"? En canvi, "turrón" podria ser el resultat de la pronúncia del català central, en què aquesta "o" no accentuada sona "u".

Bones i gustoses festes a tothom!